با توجه به انواع علل و پیامدهای روابط شهر و روستا در اطراف تهران این روابط را میتوان بیشتر بر اساس مدل حومه توجیه و تبیین کرد بدین ترتییب که نواحی روستائی شمال و جنوب تهران متناسب با ویژگی ها و امکانات خود به عنوان عرصه ای تکمیلی برای ایفای نقش های تهران در آمده و یا به عبارتی دیگر این شهر بخشی از کارکرد خود را به نواحی روستایی اطراف منتقل کرده است به طور کلی در نواحی کوهستانی شمال تهران عمدتا کارکردهای تفریحی و فراغتی رواج یافته که شکل گیری و گسترش خانه های دوم از اثار آن می باشد و بر عکس در نواحی روستایی جنوب تهران کارکردهای متنوعی شامل سکونتی خوابگاهی صنعتی کارگاهی و تاسیسات و تجهیزاتی گسترش یافته است ایجاد و گسترش این کارکردها در نواحی روستایی طی چند دهه گذشته حرکتی خود جوش و در کلیت آن فاقد هر گونه اقدام برنامه ریزی شده بوده و به همین دلیل آثار و پیامدهای نامطلوبی در زمینه های مختلف بر جای گذاشته است به طوری که کنترل و هدایت این تحولات در راستای توسعه پایدار و یک پارچه شهر و روستا در این ناحیه ضروری می باشد
رضوانی, دکتر محمدرضا. (1381). تحلیل الگوهای روابط و مناسبات شهر و روستا درنواحی روستایی اطراف تهران. پژوهش های جغرافیایی (منتشر نمیشود), 43(0), -.
MLA
دکتر محمدرضا رضوانی. "تحلیل الگوهای روابط و مناسبات شهر و روستا درنواحی روستایی اطراف تهران", پژوهش های جغرافیایی (منتشر نمیشود), 43, 0, 1381, -.
HARVARD
رضوانی, دکتر محمدرضا. (1381). 'تحلیل الگوهای روابط و مناسبات شهر و روستا درنواحی روستایی اطراف تهران', پژوهش های جغرافیایی (منتشر نمیشود), 43(0), pp. -.
VANCOUVER
رضوانی, دکتر محمدرضا. تحلیل الگوهای روابط و مناسبات شهر و روستا درنواحی روستایی اطراف تهران. پژوهش های جغرافیایی (منتشر نمیشود), 1381; 43(0): -.