نقش ویژه جغرافیای سیاسی، سازماندهی فضا در سطح ملی، ناحیه ای و محلی است. در مورد ایران، چگونگی سازماندهی سیاسی فضای درون کشوری؛ در مرحله نخست از ویژگیهای جغرافیایی آن تاثیر می پذیرد و در مرحله بعد، تابع نوع نظام سیاسی حاکم بر این کشور است.
بررسی فای جغرافیایی کشور ایران، ویژگیهایی مانند تکثر، تنوع و تعدد کارکردهای محیطی و عملکردهای گروههای انسانی را نمایان می سازد. این مسئله منجر به شکل گیری حوزه فرهنگ های متعددی در درون این فضا شده که یکپارچگی سرزمینی و وحدت ملی را با مشکل روبرو می سازد. برای رفع این مشکل بنظر می رسد که ((نظام سیاسی ناحیه ای)) که هم اکنون در کشورهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرد، ضمن هدف قرار دادن وحدت ملی، موجبات مشارکت تمامی آحاد را در یک روند تعاملی برای توسعه سیاسی فراهم می سازد.
در ((نظام سیاسی ناحیه ای)) ضمن حفظ اقتدار دلت مرکزی، با اعطای پاره ای اختیارات محلی، مشخص و نسبی به واحدهای درون کشوری (استانها)، گروههای قومی مختلف می توانند در برخی امور مربوط به محل خویش، فارغ از دخالت مستقیم دولت مرکزی تصمیم گیر و مجری باشند. هر چند در امور حساس و ملی تابع نظارت و تصمیمات دولت مرکزی باقی می مانند.
حیدر, دکتر دره میر, & ذکی, قربانعلی. (1381). بررسی نظام جغرافیایی - سیاسی ناحیه ای و امکان سنجی آن در ایران. پژوهش های جغرافیایی (منتشر نمیشود), 42(0), -.
MLA
دکتر دره میر حیدر; قربانعلی ذکی. "بررسی نظام جغرافیایی - سیاسی ناحیه ای و امکان سنجی آن در ایران", پژوهش های جغرافیایی (منتشر نمیشود), 42, 0, 1381, -.
HARVARD
حیدر, دکتر دره میر, ذکی, قربانعلی. (1381). 'بررسی نظام جغرافیایی - سیاسی ناحیه ای و امکان سنجی آن در ایران', پژوهش های جغرافیایی (منتشر نمیشود), 42(0), pp. -.
VANCOUVER
حیدر, دکتر دره میر, ذکی, قربانعلی. بررسی نظام جغرافیایی - سیاسی ناحیه ای و امکان سنجی آن در ایران. پژوهش های جغرافیایی (منتشر نمیشود), 1381; 42(0): -.